Industrija u RS nastavlja rast

Bez autora
Aug 21 2011

Industrijska proizvodnja ostvarena u Republici Srpskoj za sedam mjeseci ove godine veća je za šest odsto nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS. U ovom periodu rast proizvodnje u oblasti vađenja ruda i kamena iznosio je 28,8 odsto, a u prerađivačkoj industriji 5,4 odsto. Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom za sedam mjeseci ove godine manja je za 1,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Industrijska proizvodnja ostvarena u julu 2011. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 21,1 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. godine veća za 11,9 odsto. U odnosu na prethodni mjesec ove godine industrijska proizvodnja u Srpskoj veća je za 1,4 odsto...

Industrija u RS nastavlja rastIndustrijska proizvodnja ostvarena u Republici Srpskoj za sedam mjeseci ove godine veća je za šest odsto nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

U ovom periodu rast proizvodnje u oblasti vađenja ruda i kamena iznosio je 28,8 odsto, a u prerađivačkoj industriji 5,4 odsto.

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom za sedam mjeseci ove godine manja je za 1,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.Industrijska proizvodnja ostvarena u julu 2011. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 21,1 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. godine veća za 11,9 odsto.

- U odnosu na prethodni mjesec ove godine industrijska proizvodnja u Srpskoj veća je za 1,4 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda za statistiku.Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je rast proizvodnje jedini spas za ekonomiju RS i BiH, ali da bi ona trebalo da bude daleko veća.

- Neophodno je da Vlada RS zajedno sa Privrednom komorom RS pokuša dodatno stimulisati povećanje proizvodnje, prije svega u prehrambenoj industriji. To je jedina mogućnost za armiju nezaposlenih koju imamo u Republici Srpskoj - istakao je Pavlović i dodao da je, s obzirom na to da je kod nas potražnja opala, jedini izlaz industrije da traži nova tržišta.

- Svaki rast proizvodnje ispod deset odsto nije dovoljan. Dobro je da rast postoji, ali on još nije dovoljan da bi se govorilo o nekom značajnijem napretku - naglasio je Pavlović.

Najveći rast

Posmatrano prema namjeni proizvoda, najveći procentualni rast od 35,5 odsto za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period registrovan je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik